fbpx
/Hoe voorkom je autoproblemen in de winter?

Hoe voorkom je autoproblemen in de winter?

KLIK Exploitaties auto winter tips

Tijdens de warme zomermaanden heeft onze auto het vaak niet zo moeilijk, hij krijgt het echter een stuk zwaarder in het koude en natte winterweer. Gladheid, pekel en de soms extreem lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je auto het lastiger heeft dan normaal. Met deze tips kun je je auto het best voorbereiden op het komende winterweer.

De winterbanden
Misschien wel de meest logische, maar daarom niet minder belangrijk: vervang uw zomerbanden zo snel mogelijk voor winterbanden. Deze zorgen voor veel meer grip op de gladde wegen. Bij 50 kilometer per uur word je remweg al tientallen meters verkort door het gebruik van winterbanden! Daarnaast is het natuurlijk belangrijk de rijstijl aan te passen in de winter, omdat het ook met winterbanden nog flink glad blijft.

Motorolie checken
Zorg er ook voor dat uw motorolie goed op peil is, dit kan weleens het verschil maken bij het starten van een auto. Zorg er uiteraard wel voor dat u de juiste motorolie heeft. Welke motorolie u precies nodig heeft voor uw auto, kunt u terugvinden via de website van de ANWB. De vloeibaarheid van een motorolie bij warme of koude motor, kun je dus vinden door de nummers op de fles te bekijken. Het getal met de letter W geeft namelijk de vloeibaarheid bij lage temperaturen aan. Het bepaalt hoe goed de smering bij een koude motor op gang komt. Hoe kleiner het getal, hoe beter.

De handrem
Gebruik de handrem zo weinig mogelijk. Vooral bij wat oudere auto’s wil er nogal eens vocht ontstaan rond de handrem, hierdoor kan hij met koude temperaturen makkelijker bevriezen. Overigens zijn er tegenwoordig ook veel auto’s met een elektrische handrem, aangezien deze niet met kabels werken hoeft u zich hierbij geen zorgen te maken.

Accuproblemen
Hetgeen wat in de winter het vaakst voor problemen zorgt is de accu. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, levert een accu nog maar tweederde van zijn normale capaciteit. Vermeid daarom de korte ritjes zoveel mogelijk in de winter, de accu heeft dan niet genoeg tijd om zichzelf terug op te laden. Bij lange ritten, zoals bijvoorbeeld met de skivakantie, is het aan te raden een extra accu mee te nemen. Zo komt u niet voor onverwachtse verrassingen te staan tijdens uw rit.

Houd uw auto schoon
Was uw auto ook regelmatig in de winter. Het lijkt misschien nutteloos met de viezigheid en het vele zout op de weg, maar erop laten zitten is nog slechter voor uw lak. Vooral het strooizout kan voor vervelende schade aan uw lak zorgen. Een van de oplossingen is een waxlaag op uw auto aanbrengen, hiermee bent u tijdens de vorstperiodes beter beschermd tegen de viezigheid op de weg.

Sneeuw- en ijsvrij
Als laatste tip: zorg ervoor dat u goed zicht heeft voor u vertrekt. Een krabber is natuurlijk essentieel in uw auto tijdens de winter, maar denk bijvoorbeeld ook aan de eventuele sneeuw op uw dak. Als u het laat liggen, bestaat er de kans dat u bij de eerstvolgende bocht weer verblind bent. Als u helemaal nooit meer wilt krabben kunt u natuurlijk ook een voorruitbeschermer (of oude doek) gebruiken, zo voorkomt u dat de voorruit ’s nachts aan vriest. Voor de overige ruiten kunt u eventueel een spuitbus ruitenontdooier gebruiken, dit ontdoet uw ruiten binnen enkele seconden van het ijs. Het is wel handig om deze niet in de auto te bewaren, omdat ’s nachts uw sloten natuurlijk ook kunnen bevriezen. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u de ruitenontdooier ook gebruiken om uw slot snel weer ijsvrij te krijgen.

Voor de meeste van deze artikelen kunt u op onze KLIK-locaties terecht. KLIK-locatie bij u in de buurt zoeken?
https://klikexploitatie.nl/locaties/

Voor de overige artikelen kunt u altijd bij de ANWB terecht.
https://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/auto/winter.html

By |2019-01-18T10:46:32+00:00januari 18th, 2019|Reacties uitgeschakeld voor Hoe voorkom je autoproblemen in de winter?